special untuk wanita ! senggugut ?? apakah ?





sengugut ?? for gurlz yg selalu senggugut ni sabaa yea.sbnrnye senggugut ni ad tahap nye taw,ad yg teruk.ad yg byase.bg yg teruk mesti akn takot bila masa nya hampir tiba kn.mcm mc' jugk,mc' pun terok.kdg2 buleh menyebabkn kite pnteng kelas,ganggu kosentrasi belaja n mcm2 ag la.sbnrnye snggt atau period pain ni adlah disbbkn oleh keturunan. hmm.b4 mc' cte lbeyh pasal senggugt.mc' nk cte pasl family mc' . kak long mc' jge selalu kna senggt ni,mase 2 die senggugt terok sgt.takot mc' tengok.kdg2 sampai pengsan.teruk sgt.ad sekali 2,masa 2 pg raya.tp kak long xpegi coz sengugt.teros pg raya jd xbest. -.- hm,ad jgk dy sampai tergolek2 at lantai.pas2 ma mc' bwk dy pegi hospital. n sekarang,bila mc' dah mask alam remaja, da maken matured n dah pandai melawa. ehemm2.n dah ad boyfey ( sambil tutop muka dgn bntal ) . haha,gtal. tiba lah glrn mc waniye plak yg kena.hmm,mc' xd la smpai pngsan.mc' cume akan muntah2 je.pernah dlu,mc' tension sgt,mc' telan 8 biji pil menstrual yg warna pink 2, naseb baek xmati.tp xberkesan pun.still saket.ma mc' kate law senggugt minum air2 yg tajam mcm air coke.berkesan tp xelok ntok kesehatan.n org2 kate,senggugt susah nk hamil .betol ke ? t kite kaji k . hmm law btol susah nk hamil mcm mane ?
ohh maii....xtaw ke yg impian mc waniye nk anak yg ramai,kalau buleh yg lelaki nk wt pasukan bola cm pasukan the red warrior,pompuan lak nk ramai mcm kmpulan wondergirl. hmm,cmno ni incik faiz ??? help me ! huhuh

jom kite tgok ciket fkta pasal senggugut oke

Senggugut?

Senggugut, ataupun istilah perubatannya “dismenore” adalah merupakan antara keluhan yang sangat menganggu pada wanita usia produktif. Ia bukan saja sesuatu yang sangat menyakitkan bahkan dapat sampai mengganggu aktiviti seharian sesorang wanita sehingga menurunkan prestasi hidup dan kerjanya.

Dismenore, berasal daripada perkataan Greek, yang terdiri dari “ Dis” yang bermaksud sukar atau sulit,”men” atau bulan dan “rheein” yang bermaksud mengalir atau keluar, jadi makna secara umumnya beerti kesakitan saat haid , atau haid yang sukar dan bermasalah. Secara medis, dysmenorrhea ini didefinisikan sebagai kesakitan yang dialami saat haid, sehingga mengganggu aktiviti seharian dan memerlukan terapi.

Gejala senggugut

Selain daripada rasa sakit yang sangat mengganggu tadi, senggugut dapat disertai dengan keluhan lain seperti sakit kepala, mual, muntah dan diare. Rasa sakit selalunya dirasakan pada hari pertama haid terutamanya saat aliran haid mula terjadi dengan banyak.

Kenapa senggugut itu terjadi?

Senggugut terjadi disebabkan kontraksi atau pengecutan otot rahim yang berlebihan saat haid. Pengecutan ini dipacu terutamanya oleh hormon yang kita kenal sebagai hormon prostaglandin. Sebagai mana yang kita tahu, saat haid, dinding dalam rahim yang tadinya tebal sebagai persedian untuk terjadinya kehamilan , akhirnya disebabkan tidak terjadinya proses pembenihan oleh sperma, maka akan mengalami pemerosotan.Lapisan tisuyang tebal itu akan dihancurkan oleh tubuh secara biologis. Kematian sel-sel ini secara langsung akan menghasilkan hormone prostaglandin. Maka tidak hairan pada orang yang sedang haid kadar hormone ini memang tinggi. Namun tidak semua orang akan mengalami rasa sakit yang sampai mengganggu aktiviti mereka.

Kontraksi yang dipacu oleh prostaglandin ini sangat penting untuk memastikan rahim bersih daripada sel-sel yang mati tadi. Tetapi disebabkan kadar prostaglandin yang terlalu tinggi tadi , keluhan senggugut akan muncul.

Kenapa ada yang senggugut kenapa ada yang tidak?

Disebabkan senggugut merupakan penyakit hormonal jadi faktor genetik sangat memainkan peranan.Sekiranya adik beradik anda ada yang senggugut anda mungkin akan mengalaminya juga.Selain itu terdapat beberapa faktor risikolainyang dapat meningkatkan kemungkinan seseorang itu mengalami senggugut iaitu haid pertama yang dini( menarche), kitar haid yang panjang, merokok, obesiti dan peminum alkohol. Stress emosi yang tinggi dan rehat yang tidak mencukupi dapat mengganggu kestabilan hormon tubuh dan seterusnya memacu penyakit ini.


KLASIFIKASI DISMENORE

Kita dapat klasifikasikan dismenore kepada dua jenis, iaitu dismenore primer dan sekunder

Dismenore Primer

Adalah dismenore yang terjadi disebabkan hanya faktor hormonal dan tidak ada penyakit lain pada sistem reproduksi seseorang wanita itu. Jadi masalah itu bukan berpunca dari luar tetapi masalah pada sistem hormon wanita tersebut yang dipacu oleh faktor-faktor yang telah saya sebutkan tadi.

Dismenore Sekunder

Adalah dismenore yang terjadi disebabkan adanya kelainan lain pada sistem reproduksi, seperti pada kelainan endometriosis, radang rongga pelvis, jangkitan, penyakit usus, kehamilan ektopik atau luar rahim dan sebagainya. Dismenore jenis ini yang harus diberi perhatian dan mendapat pengubatan yang selanjutnya kerana boleh mengakibatkan kerosakan pada sistem reproduksi wanita sehingga boleh menyebabkan kemandulan.
Jadi kenyataan awam yang mengatakan wanita yang senggugut itu susah untuk hamil ada benarnya sekiranya jenis dismenore yang dialami adalah daripada jenis yang sekunder ini terutamanya wanita yang mengalami endometriosis atau kista coklat.Namun begitu belum tentu semua kelainan yang telah saya telah sebutkan tadi berakhir dengan kemandulan tergantung kepada derajat keparahan penyakit dan jenis penyakit itu sendiri.

Endometriosis

Endometriosis adalah kelainan yang terjadi apabila sebilangan kecil tisu yang menyerupai tisu rahim(endometrium) tumbuh pada struktur lain dalam tubuh selain dalam rahim.Keluhan yang dirasakan persis sama seperti senggugut primer namun hanya terjadi sebelum haid bermula. Setelah haid mula keluar, rasa sakit yang dirasakan menghilang.
Saya memilih untuk menjelaskan penyakit ini dengan lebih detail disebabkan penyakit ini adalah merupakan salah satu penyakit yang tersering menyebabkan masalah kemandulan pada wanita. Jadi sekiranya anda mengalami keluhan seperti diatas, adalah lebih baik mendapatkan pemeriksaan di pusat kesihatan yang berhampiran.

Rawatan

Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk penyakit ini. Secara umum saya bahagikan kepada 2 jenis rawatan iaitu rawatan umum dan rawatan khusus. Rawatan umum ini dapat dilakukan sendiri pesakit dan rawatan khusus adalah rawatan khas seperti terapi ubat-ubatan dan pembedahan.

Rawatan Umum

Yang penting dalam rawatan ini, pesakit menghindari faktor-faktor risiko yang telah saya sebutkan di awal tadi iaitu pengawalan berat badan, menghindari alkohol dan rokok. Selain itu diet rendah lemak dan kolesterol dalam mengurangkan gejala walaupun belum ada penelitian khusus terhadap dakwaan tersebut. Makan makanan yang tinggi protein seperti kekacang , banyakkan sayur sayuran dan serat. Selain itu pengambilan vitamin tambahan seperti vitamin B dan E sangat membantu dalam mengurangkan gejala penyakit ini. Sentiasa hidup aktif dan hindari stress dengan berolahraga yang rutin.
Untuk mengurangkan rasa sakit, anda dapat menggunakan tuam perut. Rendam tuala di air suam, perah dan letakkan dibagian yang sakit tadi. Baring dan tarik nafas dalam-dalam serta hindari tempat yang bising atau yang membuatkan anda rungsing ataupun stress.

Rawatan Khusus

Sekiranya anda masih sakit, anda dapat membeli panadol, makan sesuai dosis yang telah ditetapkan. Tetapi biasanya tidak cukup dengan panadol oleh itu untuk mendapatkan ubat-ubatan lain seperti ponstan, saya nasihatkan anda konsultasi dahulu dengan petugas kesihatan kerana efek samping ubat yang mungkin akan anda hadapi. Di sana nanti anda akan mungkin diberikan beberapa jenis rawatan khusus, seperti ubat-ubat hormon dan sebagainya. Beberapa journal ada yang menganjurkan untukmencuba terapi alternatif lain seperti akupuntur ataupun akupressur walaupun masih belum didukung oleh bukti saintifik yang jelas, tetapi rasanya tidak salah untuk mencuba, tepuk dada tanya selera.

Kesimpulan

Senggugut adalah merupakan suatu penyakit tersering pada wanita usia produktif yang sangat mengganggu. Penyakit ini disebabkan secara langsung oleh peningkatan kadar hormon prostaglandin dan diperberat oleh faktor-faktor risiko iaitu obesiti, kebiasaan merokok dan minum alkohol. Penyakit ini terbahagi kepada dua jenis yang utama iaitu dismenore primer yang disebabkan oleh faktor hormonal dan dismenore sekunder yang disebabkan oleh penyakit lain. Dismenore jenis sekunder wajar diberi perhatian yang lebih dengan mendapatkan pemeriksaan yang selanjutnya kerana dapat menganggu fungsi reproduksi seseorang wanita. Sekiranya anda mengalami senggugut anda dapat mengurangkan rasa sakit dengan mengatur diet pemakanan, berolahraga dan mengawal berat badan anda. Sekiranya masih sakit, anda dapat mengomsumsi panadol ataupun segera berubat untuk mendapat terapi yang sewajarnya daripada petugas kesihatan. Wallahu a’lam.


DOA BILA SENGGUGUT



Tips Menghadapi peperiksaan

ehem..ehemmm... testing,testing. 1,2,3...
hoho... long tyme no see yaa , sbnrnye mc' bru je lepas final exam or peperiksaan semester program matrikulasi ,untk semester ni. huhu.



5 hari bulan november SPM da start kn ? so ,setakat ni,macam mane ? kalu korang da wt preparation yg rapi,korang mest dpt bwat.pasti kn dpt straight A's ,kayh. hmm, btw for all SPM candidate's , gud luck taw. love u olls.
**mc' nk bg tips ekspres menghadapi exam.

7 Tip Ekspres Peperiksaan

+ SEMAK JADUAL
tarikh peperiksaan setiap subjek adalah sangat penting untuk memastikan korang punya persediaan yang cukup.

+ LATIHAN
kunci kepada kejayaan adalah latihan yang cukup dan berterusan.pasti korang rajin membuat soalan2 past year ya.oh yaa,skrg kn dah ad Astro Tutor TV !

+ SUSUN KEUTAMAAN
perlu diingt,korang xboleh belaja subjek yg digemari saja taw.semua subjek adalah sama penting.jadi,pada saat2 akher ni lbeyh baek korang utamakan subjek yg lemah dahulu.

+ INGAT DAN KAITKAN
salah satu cara popular dan mudah untk mengingat adalah dengan mengaitkan point2 penting menjadi sebuah lagu atau singkatan (abbreviation ) . korang pernah dgr 'Michael Jackson Kena Halau Balik India Utara ?' singkatan MJKHBIU adalah untuk tujuh warna pelangi iaitu merah,jingga,kuning,hijau ,biru,indigo dan ungu.korang pun buleh reka sendiri mengikot kesesuaian.
video

 ***video ni classmate mc' yg wat untuk tajok organogenesis untok biology.

+ JAGA MAKAN DAN KESIHATAN
buat sementara waktu,tinggalkan aktiviti2 outdoor yg korang minat dan fokus kpd ulangkaji pelajaran.bukan apa,kalau saket atau kemalangan nanty kn susah.lg sato,jgn mkn mknan yg xberkhasiat termasoklah makanan segera.amalan pemakanan yg xbaek bleh memudaratkn keshtan.

+ REHAT SECUKUPNYA
rehat adalah perkara yg sama pentingnya dengan ulang kaji.kalau xcukup rehat,mcm mana korang nk fokus.sebelum hari,peperiksaan,korang harus tido awal supaya boleh bangun awal dan sampai awal ke dwan peperiksaan.brulah kurang sedikit tekanan dan mendapat persediaan yg patot.jgn lupa sarapan dulu ya !

+DOA DAN TAWAKAL
setelah melakukan segala usaha yg termampu,skrg tiba masa nya untuk kita bertawakal dan berdoa semoga segala usaha kita akan diberkati.

SELAMAT MAJU JAYA

- semoga tips ini berguna
untok korang.tq  >.<

MUET Speaking Test

Oh !!! my English ~
esok mc' da kena wat MUET speaking test ,
omg , nervous giler sekarang
apa patot ak buat sekarang ,
***oh pleaseee ... cool laa mek, jgn la gabra sangettt,...
xmati pun, paling tidak pun dapat ban 10.bhahahaha !
atoyai, okies2, back to da real world,...
MUET ??? apakah ??
MUET  is Malaysian University English Test is proficiency test in English Language.The test is compulsory for all STPM and Pre University students intending to futher their studies at local public or private universities. MUET comprises four components testing the language skills or listening,speaking, reading and writing. Based on their score in the best, they will be classified into six Bands, from Bands Six for a very good to Bands One for ans extremely limited user.
waaa, da mcm da ready kan nk amek muet esok, pergh, hebad giler r 2 kan

;,(
esok, mc' sato group nan 2 orng cina , diorang mesti la'lancar'  gle speaking.cannnooo niii ???
help me !
da la mc' candidate A..hurh, sabaa je la
oke, sooo uolls ~ (dengan nada selembut softlan)
kena la doa kan saya oke ???
wish me luck, k !!

selain muet , i've something to share ,
cerita ini tiada kaitan dengan muet itu yaa....

2 minggu ni , mc' ase sangat bahagia ,
:)
sebaaaaab.... incik faiz datang melawat saya.... !
(waah, jeles x ??)
oke, incik faiz, saya sayang awak syangat2 ! huhu
imy, ily sooo much9 larh.. >.<
xtaw gapo motif letop gambr nim ...
'=_=

sketsa owh sketsa


sketsa s1bp5

finally , ke’busy’ an mc' da kurang da cket bile sketsa ni da selesai , (walopon x terlibat sgt,tp agak penat ) huhhuu ,
nak taw x sketsa ni tajuk pe , sketsa ni bertajuk ‘love story of romeo n Juliet’ << tipu je 2,

**sekadar gmbr hiasan , :p
 tajuk nye adat merisik dan meminang . haha ,
mc' un belakon taw , walopon agak gelabah , :p tp nk wat cmne kn, hehehe ,
watak mc' lam cite ni ?? mc' pegang watak utama lam cite 1, kitorang wat 2 cite . mc' mmg pegang watak utama , tp x byk un belakon .pelakon utama ke 2 ??ntah la…kompius gak sbnrnye, huhuu…
watak utama lelaki lak , syuzalman , hehhee…  dy lawak cket , so cite ni jd agak lawak laa. sarkastik ,  tp cite 2 agak serious cket , best taw ~  
**t tgk kt tv 5 =_=”

cite ke-2 ni , sweet sgt. oke gk la , cite 1 lawak + cite 2 sweet = memang terbaeek laaa….
watak lam cite2 ni sume bkn sukarela pun sebenarnya
 -_-
huhhu,…






gift for guys.



laki2 ?? susah sgt nk beli hadiah untuk diorang ,tak kira laa, ayah ke , adik beradik ke . boyfriend ke, suami ke, sangat susah taw nak buat keputusan nak bagi apa untuk diorang. sama ada untuk hari jadi , hari bapa or hari apa2  aje . mc' pernah lalui sume tu , kalau perempuan senang je , buleh kasik tudung , brooch , baju , n mcm2 g laa. tapi 2 untuk yang dah berusia laa,.. untuk mak or kakak,
kalau laki2 nk bagi hadiah kat pasangan tu bagi laa yang sweet2 ye ,
bear ke, rantai ke , coklat ke,novel ke,kek ke or pape laa yg penting sweet
sweet mcm cokelat …

huhu,okayyy , proceed to our topic,..
hadiah nak bagi kat laki2, pada pendapat mc',
kite kena tengok minat dia,
kalau dia minat bola kita bagi la yang berkaitan dengan bola ,
**org kate bg hadiah baju akan wat couple 2 ptos. xtahu la btol ke tak . tp kes mc' ni bkn sbb baju kot , sebab dah memang takde jodoh )
selain 2, hadiah lain yg biasa ialah
#Dompet ,

yang ni , kalau nak bagi dompet jangan bagi yang murah2 sangat taw , nanti dia tak dapat nak guna lama. so kalau yang ni kena cari yang berkualiti la yea,
jadi, kalau ekonomi gawat tak payah la pilih yang ni.hehhee
kalu lebih duit, bagi terus set dompet dengan belt, hehhee

# baju

baju ni biase la kite bagi , yang paling comel dan sweet kalau dia bagi baju kapel. (khusus untuk couple2 diluar sana )
sebenarnya , baju ni xde kaetan dengan putos or pape pun , kite kena pandai jage hubungan kite.
JGN SALAHKAN BAJU !!!

kalaw dia jns yg suke pakai kemeja , beli la kemeja.oke jugak la kite bagi kemeja, nanti mesti kemeja tu je yang dia akan selalu pakai.hehee
#jam tangan

yg ni kna pandai2 pilih , pilih ikot minat taw , tapi law mmg jenis tak suke pakai jam tu jangan la bagi, nanti die tak pakai, tp sbnrnye tak salah pun , kalau pasangan tu btol2 syg n hargai, walopun x suke dia akn tetap pakai jugak kan ,
# cap
cap ni sesuai untuk remaja , pilih la yg lawa-lawa taw
#neck tie

waaah , comel nye law pompuan plihkan neck tie untuk pasangan dia kn ???
huhu,tapi kalau pasangannye tak pernah pakai dan tak akan pakai ,(tak perlu pun) jangan la bagi hadiah neck tie plak , oke ???
pilih la warna yg sesuai, pink lembut pun oke gak…

#seluar
seluar ni oke kalau kite bagi seluar jeans , tp kite kna tahu dia minat seluar yang macam mane ,
and most important is SIZE  , >.<

#perfume

oke jugak kalau nak bagi perfume, biar diorang wangi.
huhu
baru la gurl terpikat
tapi jangan la beli yang bau kuat sangat , poning palo denn...


kalau nak yang lagi comel, korang buat la diari ,then korang bagi la kat dia time birthday or korang punye anniversary, meeessti dia suka sangat2

mc' pun pening nk bg hadiah apa kat incik faiz..
nak bagi apa yeaaa =_= , hmmm….
kalau mc' kaya takpe la kan,berabad mc' fikir nak bagi apa
actually , keikhlasan tu yang penting.,

disebabkn kesempitan wang , akibat kemerosotan ekonomi ‘budak matrik ‘ ,mc' cuma bagi album gambar je kat dia , tapi album tu istimewa la .huuhhu ,


 istimewa kenapa eak ??

opps, rahsiaaa ~~

ceritaku ~


pahit akn manis akhirnya..
Awk, susah untuk lupakan awk..
Hati saya sebenarnya dah un tertutup untuk sesape un, tp kedatangan dia dalam hidup saya telah beri sy sinar hidup baru,
Huhu
***
6 hari bulan 8, setelah lame mc' kenal nan die, waa taw dye buleh wat waa happy. Yess ~ dia lah yg telah wat mc' jatuh hati sekali lagi …
Takpe kan ?
mc' memberi peluang kepada orang lain untuk membahagiakan mc', mungkin buat kali terakhir ^^
mc' arap inilah yang terakhir…
Die lah hubby sayang saya sekarang
saya amat mencintaimu 

MUHAMMAD FAIZ ABD RAHIM,
>.<

Die akan jadi yang terbaik buat mc'
*** sgt berharap
mc' sgt bahagia dengan die sekarang, , mc' arap die dapat wat mc' bahagia gak n mc' sgt berharap tragedy mcm dulu tak berulang lagi
Sayang, I love u …

true friend


^^
Taw x maksud true friend ??
Huhu, susah nk terangkan , bila sy susah dia di sisi, bila sedih dia ada, bila happy dialah yg kita kongsi…
Dalam hidup mc’ waniye , ramai. Tp yg paling special is miss Aimi Syafiqah binti Suhaimi, huhh
Miss ke ??? ntah laaa, puan kot ~
Oke,back to da story, mc’ waniye syg sume kawan mc’ waniye. mc’waniye rindu sgt at diorang.raye ari tue sempat jumpa aimi jewp. Huhu
Aimi , bahagia sekarang kan ??
Hopefully laa,
…..



Selain tue, at matrik un mc’ waniye da ada ramai kawan baru,, huhu
Now,tyme to introduce my classmates at this college,.
Jeng.. jeng..jeng …
>.< 
Mulakan dengan bestfriend mc’waniye at c2,
Name nadia amilin, die un orang kelate gak..huhu..
Mc’waniye oke la jugak nan die… :p
Die agak happening cket , huhu..
da ad pakwe dah oke , umur pakwe die same nan my hubby sayang , haha.


Next >>>

Ni antara classmate mc’waniye..

Ada gak yang xde,termasuk mc’waniye …. Ngee ~


Gambar ni plak, yg tudung pink tue da knl kn tadi,nadia.yang tudung putih belakang nadia namenye hasyikin,orang Kelantan,name glamournye hepi..huhu,yg baju putih,umie.tudung coklet,puteri..baju biru lak putera..haha,yg laki bju biru tue name dia ialah kimie, bju merah cai.girl yg bju purple ialah fadz,die org nogori,same la nan yg belakang die tue.syafiq.org nogori gak.syafiq la ketua praktikum kitorang.yg bju oren nmenye dayana,dpn dye syira.sume dr negeri 9.ops,yg belakang 3 org tue plak.lady in pink,name dye zera,tudung biru nadiah n sorng lg boy tue, fizri..
Oke,perfect 10 !!! tue je yg ad lam gmbr ni, huhhu….


^^ gmbr ni mc’ waniye yg pakai tudung hijau ,yg berdiri oke,yg duduk tu namenye umie, org nye kecil molek je, ramai secret admirer dye taw,ore kelate keaa ,n die assistant syafiq yg berwibawa,hahhaa~
Love u all <3

selamat hari bapa & selamat hari jadi (n_n)

Ketika berjauhan
Masihku rasa hangat kasihmu ayah
Betapaku rindukan redup wajahmu
Hadir menemaniku
Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan

Walau hatimu sering terluka
Tika diriku terlanjur kata
Tak pernah sekali kau tinggalkan
Diriku sendirian
Ketika ku dalam kedukaan
Kau mendakap penuh pengertian
Di saat diriku kehampaan
Kau setia mengajarku
Erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
Dalam senyummu
Melihatku berjaya
Bilaku kegagalan
Tak kau biarkan
Aku terus kecewa
Dengan kata azimat
Engkau nyalakan semangat
Restu dan doa kau iringkan

Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan

Tak dapatku bayangkan
Hidupku ayah
Tanpa engkau di sisi
Semua kasih sayang
Yang kau curahkan
Tersemat di hati

doa untuk wan ( ayah ) mc'waniye
>>
"Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah :

 Ya Allah, berikanlah keampunan kepada ku dan kedua ibu bapa ku,kasihilah mereka seperti mereka mengasihiku sewaktu kecil.



ucapan ku :
selamat hari jadi dan selamat hari bapa at my lovely dad.syg wan sgt2 ! semoga panjang umur dan murah rezeki. terima kaseh yea sebab wan da bnyak berkorban kat kak ngah selama ni, kak ngah akan cuba sedaya upaya untuk berjaya dan membantu wan suatu hari nanti, kak ngah taw kak ngah tak mampu untuk membalas segala yang telah wan curah n berikan selama ni . kak ngah jugak nak mintak maaf atas segala salah dan silap kak ngah selama kak ngah hidop selama 18 tahun 3 bulan 2 hari ni , =_=

im back ~

blogging time ! da lame x ber'blogging'. haruslah dah lama kn,mc'waniye kan da jd budak matrik. mula-2 memng pikir yg matrik ni x best tapi setelah dok at c2 selama 3 minggu,asenya best  ~ ~
**
first week ,
orientasi, sgt2 penat. can u imagine , tdo pukol 12 or 1,bngun pkol 3 lebih.otoyai ~ pnt2,
lam bilik mc'waniye,mc' waniye lah champion, tido paling lewat n bngun paling lewat. har3~
roomate mc' waniye xd un asal dari kelantan,2 orng dari johor ,n 1 dari pulau pinang. =p



                                           ^^ 2 of my roomates

second week ,
mc' waniye da mula belaja. class nme nye ldk16 / SIBP5 , classmate mc'waniye sume nye sempoi ~ best sgt,
cikgu pon ok2 je sume,ramai plak budak kelantan.tp jadual nya sgt padat,pnt woo~ da r jauh gila dewan kuliah dari blok mc' waniye.
kurus la nanty,haha !
kena daki tangga kejayaan yg tinggi tuw tiap hari plak da,

third week,
minggu ni sume da maken rapat, mc' waniye pom da rpt nan sume classmates mc' waniye, tp yg paling rapat ialah syira n mc' yang (nadia) . cara belaja kat sini sgt2 laju, so, mc' waniye kena lar rajen n struggle cket kn.kn.kn.da sampai third week ni, tbe2 je terpikir kat budget duet kat sini. selama 3 minggu kat sini, mc' waniye dah habiskn duet hampir rm500. atoyai ~ bnyak tuw, xtaw r gune wt pe   "-_-
mc' waniye kena belaja berjimat la mcm ni,huhu

KMNS , kami menjana nilai & skor !!! hahha,semangat doe ~

My Holiday ~

terpakse kena me'rajin' kan diri yang malas untuk berblogging mlm ni~ =p (jahat)

my holiday ??? holiday ke ? actually bkn holiday pun, cuma ter'singgah' kat sesetengah tempat before g kuala pilah untuk men'study'kan diri di MATRIK. cool ~
byk gak tempat yg mc' waniye pergi, pantai port dickson n muzium tentera ..... (lupa tentera ap)
emm, bnyk la 2 kan, lebih dari satu. hee~
hari ni walaupun dkt negeri sembilan , mc' waniye dgn bangganye memakai baju THE RED WARRIORS ...
hahha, untuk mempamer kan ,mc' waniye ni bangga dgn kelantan. =p
jgn jeles oke ~

emm kat pantai 2 agak seronok tp panas yg teramat la plak, n kat muzium 2.atoyai ~ xtaw r apa motif family mc' waniye g c2.macam lawatan sambil belajar la plak. ekeke~
teringat zaman sekolah dulu2.haha!




# next >>>

esop tiba la tarikh yg ditunggu,
jeng3~
abez la kali ni,mc' waniye arap sgt mc' waniye dpt survive kt sane nanty.ermmm
rase sgt2 berdebar sekarang,...
n rase sgt sedih coz akan berpisah cgn family ekeke~ **gedik plak
macam nk nanges un ad, rase rindu yg teramat sangat sekarang ni,



Saya Budak Matrik ~

28.5 , mc'waniye akn mndaftar kat matrik n9. kat kuala pilah. jauh kn dr tmpt mc waniye. emm susa r camni. mest akn rindu sgt. agak2 nye kat matrik 2 macam mane ek.arap sangt mc' waniye dapat sesuai kan diri kt tmpt 2.emm, t kat matrik mc'waniye la budak paling baik.hehe~

***
kenangan mc'waniye yg paling xley lupe
ari jumaat 25.4 , mc'waniye kena g amik makanan untuk majlis sebelom mc'waniye g matrik ni.otw blik, mc'waniye terbrek secare mengejot. gedebush! gulai tumpah lam keta.!da la byk.mase 2 mc' waniye ngan cousin mc'waniye.mmg kalot gler.kitorang g cari snow wash coz xnk bg ma mc'waniye membebel. :p lame gak ,  yg last sekali bwu jumpa.mse 2 tol2 da ptos ase .kui3~ mmg naseb r , pakcik uw nk tolong mc' waniye. tq pakcik~ mc' waniye bg rm30 coz dy tlong n selamatkn keadaan.sato ag hal,mse tgh kalot2 2.,perasaan sgt2 bercmpor baur.mc' waniye bwk kete un cam x btol. mse nk undur , otak pk mende len. tibe2,dushh!!! haaa sudah.langgar perigi.lol~  mc'waniye wat bodo jewp sampai la pagi 2 mc'waniye ckp.mc' waniye xperasan un kereta kemek,maybe mase parking kot. ops, menipu sunat tuw ~ :p hee.. MAAF , SAYA MEMANG SEORANG YANG CEPAT GABRA !

# ari jumaat jugak ad kngan manis. cerita 2 next post oke

Aku Ada Kerna Kau Ada !

haha~ tgk tajok atas mcm special untuk boyfriend kan, tp mc' waniye tuju ni kat kawan2 mc' waniye k,bukan BOYFRIEND.
untuk kawan2 mc' waniye yg tersayang,tercinta dan yang paling dirindui !!
rindu cgt2 kat korang.tp mc' waniye nak mintak maaf at sume kawan mc' waniye coz setiap kali korang ajar keluar mc' waniye x dpt nk keluar. mc' waniye xde niat nk wat korang kecik aty ngan mc' waniye tp mc' waniye keje n xde mase nk ikot korang kuar.
maaf cgt2, law ikot kan hati nak cgt kuar ikot korang tapi mc' waniye x berkesempatan. mc' waniye keje mane penah ade cuti.korang pon taw mc' waniye ni mcm mne.
mc' waniye janji nanti bile ad mase yg terluang mc' waniye akan g jumpe korang sume.
kesian at kawan2 mc' waniye,zati yg datang dr ganu, wawa dari kl n yatt dr pahang ke kelantan.korang dtg jauh2 tp mc' waniye still xley jumpe korang.sedeyh sgt.sedangkan aimi yg dkt tu un mc' waniye xsmpat nak jumpe.atoyai ~ teruk kan mc' waniye ni.
reunion kawan2 darjah 6 pon mc' waniye xdpt nk join.
sory sgt semua.walaupun korang cakap yg mc' waniye ni sombong n lupe kawan2.,tp mc' waniye nk korang taw mc' waniye syg sgt kat korang.syg sgt2!!!

love u all! arap korang dapat maafkan mc' waniye. :,(
u're my buddies!


Mom, I Love U :)

Selalu pertikaikan leteran mama ? ? ?

RIMAS bila mama terlalu cerewet dan mengongkong ? ? ?

oke2,sekarang kite same2 renungkan dan selamat beramal~
hehe~

**
mama mesti ada dalam senarai teratas dalam carta hati kita semua,terutama gurlz
dalam banyak perkara,mama pasti akan mendahulukan kita berbanding dirinya sendiri.For example,bila kita g jalan2,kite ternampak baju yg sangat cantik tapi harga nye agak mahal. Demi melihat kita gembira ,mama sanggup berkorban duet untuk kite. Bukan itu sahaja,jika mama jumpa mknan yg best2 or favourite kite mesti mama tidak lupa untuk beli supaya kita merasa juga. so, terharu x ? ? ?

huhu,mc' waniye pon mcm 2 jugek.kui3

mama kite semua juge jururawat yg terbaeeeek ! di dunia
walopom bukan doktor atau jururawat asli,tp cube kita renung balek,mase kite saket , siapa kah yg paling risau ? pakwe eak? owh,tidak sama sekali,mestilah mama ! sebenarnya,kuasa cinta mama yg akan buat kite sembuh dgn cpt.mama akn sentiasa jaga kita 24jam dan ingt kn kite supaya makan ubt.

ma mc' waniye mesti akan pkse mc' waniye mkn ubt sbb dia taw mc' waniye susah sgt mkn ubt.saket yg paling buat die risau dan selalu kena ialah senggugut.kui3. thats why la ma akan jd tempat mengadu saket mc' waniye coz dy kn pompuan jugak mestilah die memahami saket kite mcm mne kn ? kn ? kn ?

next !

mama merupakan tempat paling selamat di dunia.
mase kite kecik2  atau mungkin sampai sekarang,setiap kali hujan lebat atau mimpi ngeri, mesti kita akan lari ke peluukan mama. kelembutan pelukannya pasti menenangkan kite.lebih lagi,kalau dibelai atau didodoikan dengan lagu,kan ?
:)

huhu~ mc' waniye mcm tue mase kecik2 je. :p

SUPERWOMAN !

kite mungkin kata,mama kite x kerja,suri rumah saje.tapi cuba kite tengok sekarang. sebelum subuh sudah bangun, mengejutkan,memasak,mengemas,dan melayan ragam seluruh ahli keluarga.kdg2 hingga ke tgh malam.itu belum kalow berkarier lagi,memang xdpt byg la penatnye tu.tapi mama steady,kan? kite mampu buat mcm 2 ke ?

that my mama.ma mc' waniye keje.tp xlupe jgk dy wat keje umah.sian dye kan ? tp mc' waniye jrg tolong.kui3
sory ma~ :(

mama jugek kaunselor
mesti ramai yg takot mengadu hal2 bf kt mama. Yer lah,sape taw ,x psl2 kena mrh nanti.tp kite kna ingt luahkan kt mama merupakan cara yg terbaik dan paling tepat.mama pasti akn bg nasihat dan jln yg terbaik kpd kite.mereka kn lebih dulu mkn garam drpd kite

mc' waniye x pnh try part ni,ekeke

mama mesti terlalu risau dan prihatin terhadap kite
pesanan seperti hati2,jgn tdor lewat malam.jwb soalan exam elok2.kdg2 wat kite rimas bila mama ulang byk2 kali kan.tp yakinlah,satu hari nanti mesti kite akan rindu kata2 mama ini.kata2 ni ibarat doa kpd kite.

mc' waniye pon mcm tu mse kat asrama dulu,tp skrg x dah.rndu sgt :,(

mama  seorang yg cerewet,tp cerewet demi kebaekan
baik mengaku.mesti kite selalu x puas hati dgn leteran dan sikap cerewat mama kan ? kononnya mama tidak memahami kita.padahal di sblik teguran dan sikap cerewet mama tu,tersimpan rase syg yg amt mendalam.mereka cume nak yg terbaik untuk kite shaja.so,jgn lh terus protes x tntu hala.lebih lagi kalow sampai menyakit kan hatinya.x berkat hidup taw~

lastly,
mama ad stail ,toink2 ! :))
sape kate mama x pndai berfesyen?kan dunia fesyen sentiase berputar.sekarang ni musim org mengenakan gaya retro dan vintage kmbali.so x salah kalu kite tnye mama kite ttg fesyen dulu2 kn?

datz all,kite kena lah hargai ibu,mama,ma ,mak,umi atau pape je lah sebelom dye xde lg at dunia ni k?

SELAMAT HARI IBU,MA !!!

Titanic ~

 hari ni,mc waniye nak kongsi sikit kisah menarik yg berkaitan dengan tarikh lahir mc' waniye.huhu

***

Pada Ahad, 15 April 2012, tepat satu abad tenggelamnya kapal Titanic (15 April 1912). Kini, sejumlah misteri masih menyelimuti keberadaan penyebab tenggelamnya kapal yang diklaim takkan tenggelam itu.Tapi, banyak  hal menarik yang perlu kita ketahui tentang Titanic. Yang pasti, sejak tenggelamnya kapal tersebut, ratusan ribu bahkan jutaan bunga diberikan sebagai ucapan belasungkawa atas korban Titanic.
Berikut ini, 10 fakta unik yang perlu kita ketahui dengan tenggelamnya kapal tersebut.

1. Harga-harga tiket yang dijual pada saat Kapal Titanic akan berlayar di tahun 1912 itu senilai 4.350 dolar     AS (kelas utama), 1.750 dolar (untuk tiket kelas dua), dan 30 dolar AS untuk tiket kelas tiga.
2. Setelah melanggar iceberg, Titanic masih bertahan untuk mengapung selama 2 jam 40 minit.
3. Interval waktu saat salah seorang awak kapal melihat ada iceberg di depan kapal Titanic sekitar 30 detik.
4. Dengan kapal yang besar dan jumlah penumpang yang mencapai sekitar 2000 orang, maka Titanic membutuhkan 14 ribu galon air minum setiap 24 jam, dan 825 ton batubara per hari untuk pelayaran.
5. Saat pelayaran itu, Titanic membawa 900 ton barang yang ada di kargo bagasi.
6. Dari ribuan penumpang itu, terdapat 13 pasangan yang sedang merayakan honey moon (bulan madu) pernikahan mereka.
7. Sekitar 14 tahun sebelum Titanic berlayar, seorang penulis novel bernama Morgan Robertson pernah membuat novel dengan judul ‘Futility’ (Kesia-siaan) pada 1898. Dalam novelnya itu, Morgan menulis tentang sebuah kapal besar bernama ‘Titan’ melanggar iceberg di Lautan Atlanticdi malam yang dingin pada bulan April. Entah sekadar menulis atau ahli peramal, faktanya tulisan Morgan benar. Titanic melanggar iceberg di Laut Atlantik pada 15 April 1912.
8. Dalam peristiwa tenggelamnya kapal Titanic itu, terdapat dua ekor anjing yang selamat.
9. Ibarat sebuah bangunan kekaisaran (imperium), Kapal Titanic memiliki luas dan besar bangunan yang sama luasnya dengan istana kerajaan.
10. Kucing biasanya menjadi lambang keberuntungan sebagian orang. Ia kerap dibawa kemana pun pergi, termasuk naik ke kapal untuk berlayar. Ternyata, selama pelayaran, Kapal Titanic tidak membawa seekorpun kucing ada di dalamnya. Pemilik Kapal Titanic tidak mengizinkan kucing untuk mengawasi tikus (hewan pengerat) ada di kapal tersebut. Dan anak buah kapal (ABK) Titanic mengawasi dengan ketat setiap penumpang yang naik ke kapal.

Hati + Perut Manusia

17/4/2012
tarikh ni la yg bnyak mengubah family mc' waniye . ma mc' waniye disamun.waktu tu ma balik seorang je , dia berhenti di sebuah tempat pam minyak di pasir mas , bila ma mc' waniye tgk cermin kete pecah and handbag dye ilang,dye terus menjerit n kol wan(ayah) mc' waniye.mase ma mc' waniye kol wan,mc' waniye ade dengan wan.mc' waniye terdengar wan mc' waniye b'ckp ngan ma.waktu tu mc'waniye rase mc' waniye phm ap yg da jadi.wan terus ke tempat tu. mc' waniye rase cam nk menjerit je bile taw ma kena samun.mc' waniye hanya pk kn keadaan ma mc' waniye.yang laen mc' waniye serah kn pada Allah S.W.T. wan mc' waniye tnggal adik mc' waniye ( wina ) dengan mc' waniye kat kedai rantau panjang.so,petang tu,kitorang terpakse balik sendiri dengan bas. mc' waniye x biase,nasib baik kak long mc' waniye tanya kat org ramai.law x,xtaw la pe nk jadi.


***
mc' waniye sedih tgk keadaan ma yg lemah sgt,lebih kurang 50 ribu yg penyamun tu kebas.
xde hati perut ke org yg menyamun tu ? ?
kami sekeluarga cuba sedaya upaya untuk cari penyamun tu,kami harap usaha kami berjaya.kami hanya bertawakkal kepada Allah !